Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας!




Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας! Μαζί με τη νηστεία που ξεκινά την 1η Αυγούστου, ξεκινούν και οι παρακλήσεις προς την Υπεραγία Θεοτόκο, τη στοργική μητέρα όλων των Χριστιανών. Η νηστεία και οι παρακλήσεις μας προετοιμάζουν για την μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Παναγίας.
Κάθε απόγευμα τελείται στους ναούς η ακολουθία του παρακλητικού κανόνος. Υπάρχει ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, η μικρή, δηλαδή, και η μεγάλη παράκληση, όπως είναι γνωστές. Πρόκειται για δύο διαφορετικές ακολουθίες, με πολλά κοινά τροπάρια κι ευχές μεταξύ τους.
Δεν τελείται παράκληση την παραμονή της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, την παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος καθώς και τα Σάββατα.
Η παράκληση προς την Παναγία περιλαμβάνει υπέροχα τροπάρια στα οποία περιέχονται επικλήσεις, δεήσεις και ικεσίες προς την Υπεραγία Θεοτόκο να συνδράμει τους πιστούς στους καιρούς των πειρασμών, των πόνων, των θλίψεων και των κάθε είδους δοκιμασιών. Ακόμη, ζητούμε από την Παναγία να μας ελευθερώσει από τα πάθη μας και από τους κινδύνους της καθημερινής ζωής. Με τις δεήσεις μας, την παρακαλούμε να μας ενισχύσει στις καθημερινές μας δυσκολίες και να μας ελευθερώσει από τις θλίψεις και τις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν.


Και σε μεσίτριαν έχω,
προς τον φιλάνθρωπον Θεόν,
μη μου ελέγξη τας πράξεις,
ενώπιον των Αγγέλων,
παρακαλώ σε, Παρθένε,
βοήθησόν μοι εν τάχει ...



Πηγή: https://mountathos-eshop.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου